Enga i Europa: Full gruppespill-guide

Champions League! Gruppe C! Bayern München, Arsenal, Juventus og Vålerenga!

I helga som gikk fikk vi en utrolig spennende trekning. Vi kommer nærmere inn på hvert av lagene vi skal møte senere i teksten. Først, noen spørsmål som er naturlige å stille seg:

Var vi heldige med trekninga?
Nja. Vi er veldig langt unna å få drømmetrekninga Brann fikk i fjor. Det er kanskje ikke noe dødens gruppe heller, men det er gode lag vi møter. Særlig Bayern og Arsenal vil nok de fleste plassere som topp 10 kvinnelag i verden.

Når er kampene?
Våre tre hjemmekamper og tre bortekamper fordeler seg slik:

Onsdag 9. oktober kl. 21: Vålerenga – Juventus
Onsdag 16. oktober kl. 21: Arsenal – Vålerenga
Tirsag 12. november kl. 21: Bayern München – Vålerenga
Torsdag 21. november kl. 18.45: Vålerenga – Bayern München
Torsadg 12. desember kl. 18.45: Vålerenga – Arsenal
Onsdag 18. desember kl. 21: Juventus – Vålerenga

Har vi klimatiske fortrinn?
Det korte svaret er ja. Lagene fra mer sørlig hold kan slite med å komme til en bane på Valle prega av vintervær. Særlig gjelder dette syden-gjengen fra Italia, som dessverre besøker oss før kulda setter ordentlig fart. Likevel må vi presisere at det blir kaldt i Tyskland og England også, og i motsetning til oss er lagene herfra vant til å spille seriekamper om vinteren, siden de har pause mai-sept og ikke nov-mars. Både Bayern og Arsenal har dessuten flere skandinaver på laget.

Hvilke bortebaner skal vi spille på?
Arsenals kvinnelag kommer nærmere og nærmere å leve opp til frasen «Emirates isn’t the men’s stadium, it’s our club stadium». Denne sesongen spiller de åtte av sine elleve hjemmekamper i ligaen på Emirates, og klubben bekreftet allerede i mai at dersom de kvalifiserer seg til Champions League, vil samtlige gruppespillkamper finne sted på Emirates. Arenaen er langt fra like sjarmerende som Boreham Wood, den lille banen i utkanten av London som Arsenals kvinnelag har pleid å bruke, men til gjengjeld langt lettere å få billetter til.

Det ser foreløpig ikke ut til å være bekreftet hvilke arenaer Bayern München og Juventus stiller opp med. Vi oppdaterer når vi vet!

Det vi likevel med stor sikkerhet kan anta er at samtlige CL-bortekamper blir på naturgress. Fordi, apropos klimatiske fortrinn: i realiteten vil nok banedekket utgjøre en større differanse enn været. Når lag som Bodø/Glimt har sanket en god mengde poeng hjemme mot europeisk motstand, handler det nok mer om dekket som er uvant for motstanderen enn det gjør om temperaturen.

Vi ligger altså an til å få en kunstgressfordel halve tiden og en ditto naturgressulempe andre halvdelen av tiden. Vi har tillit til at Vålerenga skjønner at de bør kjøre noen treninger på gress før bortekampene, men: denne høsten er kampprogrammet så tett at det faktisk ikke er tid til mange fulle treningsøkter.

Hvordan kan jeg reise ut?
Det er klart du vil reise ut og være med Enga i Europa! Vi anbefaler å melde interesse til supportergruppa Volin, for eksempel gjennom direktemelding på instagram: @volin_kaffeselskap

Så. Hvem møter vi?
Kvinnefotballen har underskudd på både gode data og gode analyser, så å sammenligne ligaer og vurdere lagene opp mot hverandre er ikke så enkelt. Vi anbefaler ingen å lene seg på rankings dere finner på nett. Disse er ofte rare, utviklet på mangelfullt grunnlag, og lander et godt stykke unna virkeligheten. Len deg heller på vår synsing under!

Vi må presisere at alle disse lagene nettopp er i gang med sine respektive sesonger, så hvilken form lagene har akkurat nå, er noe uvisst. Her tar vi utgangspunkt i fjorårssesongen, sommervinduet og litt i hvordan de første kampene for høsten har gått.

På en vanlig dag er det Juventus som skal være lettest for oss å slå. I valg mellom den engelske, den tyske og den italienske ligaen er det den italienske som er jevnest med den norske. Det kan vi se blant annet gjennom at spillere som Andrine Tomter, Andrine Hegerberg og Anja Sønstevold, som holdt et over middels Toppserienivå uten å være de aller beste spillerne i Toppserien, fikk mye spilletid da de gikk til italienske topplag (Inter og Roma).

Den kanskje aller sterkeste spilleren til Juventus er Frankrikes forsvarskjempe Estelle Cascarino. Denne sommeren har de i tillegg sikret seg det svenske stjerneskuddet Hanna Bennison, og den danske landslagsspilleren Amalie Vangsgaard. Uten at det nødvendigvis henger så tett sammen med prestasjonene hennes på banen, har Juventus også med seg den kvinnelige fotballspilleren i verden som er mest populær i sosiale medier. Sveitsiske Alisha Lehman har for tiden 17 millioner instagramfølgere – mer enn Alexia Putellas og Alex Morgan til sammen.

Over flere år har de store lagene i Frauen-Bundesliga vært Wolfsburg og Bayern München. De siste ti sesongene har disse lagene byttet på første- og andreplassen, og i vår var det Bayern som trakk det lengste strået. Selv om de har mistet fjorårets toppscorer, Ewa Pajor som har tatt turen til Barcelona, har de beholdt mange andre nøkkelspillere, som Lea Schüller og Pernille Harder.

Bayern München har, på godt og vondt, en relativt høy snittalder på startelleveren sin. Vanlige startere som Linda Sembrandt (37) er gode spillere som absolutt har noe på dette nivået å gjøre, men laget har slitt med å utvikle og rekruttere unge talenter. De sikret seg riktignok Tysklands ekstremt løpssterke midtbaneanker Lena Oberdorf (22) i sommer, men hun har dessverre pådratt seg en korsbåndsskade og fortsatt ikke debutert for klubben.

Se særlig opp for Georgia Stanway, midtbanespilleren med draktnummer 31 som ikke er fremmed for å slå en Paul Scholes-crosser inn i bakrom. Da England vant EM i 2022 spilte alle spillerne i hjemlig liga, bortsett fra Rachel Daly i Houston Dash, Keira Walsh i Barcelona og nevnte Stanway i Bayern München. Hun har virkelig funnet seg til rette i byen, og er stadig å se i intervjuer hvor hun snakker om hvor godt hun trives i både fotballen, gatene og tatoveringsstudioet.

PS, om du ser Sam Kerr dra på seg Bayern München-drakta og frykter at det er snakk om den australske storscoreren: frykt ei, det er ikke DEN Sam Kerr. Hun spiller fortsatt for Chelsea. Bayern har den skotske Sam Kerr, som vanligvis ikke er like farlig.

Og, ja – Vest-Norge har fått en viss plass i denne gamle vest-tyske byen, gjennom trener Alexander Strauss og back Tuva Hansen.

På papiret kan det være lett å avskrive Arsenal, som «bare» kom på tredjeplass i engelske Women’s Super League forrige sesong. Her må vi minne om at selv om de var en håndfull poeng under Chelsea og Man City, lå de et godt stykke over Liverpool og Man United. De hadde også sine tre beste spillere ute brorparten av sesongen. Både England-kaptein Leah Williamson, EM-toppscorer Beth Mead og spilleren som gjennom tidene har flest WSL-scoringer, Vivianne Miedema, hadde korsbåndskader.

Miedema har nå gått til Man City, men de to andre er tilbake på banen, sammen med stjerner som Alessia Russo, Frida Maanum og Irland-kaptein Katie McCabe. Arsenal har også gjort noen sterke sommersigneringer, som Rosa Kafaji og keeper Daphne von Domselaar. De møtte Man City i WSL-åpningskampen. Det ble et jevnt oppgjør som endte 2-2, men som Arsenal trolig ville vunnet om de ikke hadde fått Caitlin Foords scoring feilaktig annulert for offside.

Selv om tysk, spansk og fransk liga har noen gode enkeltlag, er engelske Women’s Super League den kvinnefotballigaen i Europa, og sannsynligvis også i verden, som holder høyest nivå. I denne sammenheng er Arsenal en stormakt, både sportslig og kulturelt. Supporterskaren vokser og vokser. Selv de kampene på Emirates som Arsenal ikke bruker penger på å promotere, får godt og vel førti tusen tilskuere.

Har vi sjans da?
Ja, vi har troa på å kunne sanke poeng i flere av disse kampene! Selv om vi møter gode lag med verdensstjerner i rekkene, er formen til Enga imponerende. Teller vi med alle turneringer, står laget med 18 strake seire. Det betyr ikke at alle disse kampene har vært velspilt (her kan vi for eksempel gi et nikk til gårsdagens match mot Åsane med en helt grusom ineffektivitet) – men å vinne på dårlige dager er blant de viktigste egenskapene et lag kan ha på det europeiske toppnivået vi er på vei inn i.

Vi kan dessuten bli hjulpet av at de andre lagenes kampprogram. De sterkeste lagene kan finne på å føle seg sikre på avansement og dermed prioritere hjemlig liga. Og dersom for eksempel Arsenal, som vi møter i nest siste runde av gruppespillet, allerede føler seg sikre på avansement, er det ikke sikkert at de sender alle sine beste spillere til Oslo.

Det har aldri vært gøyere å følge Vålerenga kvinner. Vi ses på kamp!