Dagboka i dag er smørblid. Damelaget er nemlig klar for semifinale i cupen. Vi snakker litt cup, Norsk Tippings voksenopplæring av NFF og Jobbsjansen.
Vi skal vinne FINALENE!
I går spilte damelaget kvartfinale i NM mot Ørn. Våre spillere gjorde jobben. De feide Ørn av banen med en deilig 2-1 seier. Det er nesten blitt en tradisjon for oss å gå videre i cupen fra Trondheim. Uansett: Dette betyr at OGSÅ damelaget skal spille semifinale i norgesmesterskapet. Der møter de OGSÅ Lillestrøm! Denne semifinalen blir OGSÅ hjemmekamp!
Er det èn kamp hvor chicksa fra Oslo øst skal slå budeiene fra innlandet så er det denne! Vi unner virkelig ikke LSK cupfinale i jubileumsåret sitt. Det vi derimot unner dem er å bli slått ut av cupen av St. Halvars kvinner og menn….ikke bare èn gang men to! Så kan de sitte der i stasjonsbygda si og feire jubileum med å se Vålerenga bli norgesmestere for både kvinner og menn. Bedre underholdning til ostepoppspisinga si får dem ikke.
Bonusen for oss er at vi blir historiske. Når ble en klubb norgesmestre både for kvinner og menn i samme sesong sist? Vi kommer ikke på noen som har gjort det før oss, så vi svarer: ALDRI! Vålerenga blir den første!
Norsk Tipping oppdrar gutteklubben NFF
NFF sin største sponsor er Norsk Tipping. Norsk Tipping tar samfunnsoppdraget sitt seriøst og har nå valgt å legge mer konkrete føringer på de sponsormidlene som de spytter inn i fotballen. De er møkk lei av de store forskjellene som er i tilbudet til gutter, jenter, menn og kvinner i norsk fotball. De går såpass langt at de sier til Aftenposten at «Norges største idrett ikke kan være bekjent av dette.» Norsk Tipping er tydelige på at de store overføringene fra spillemidlene gir fotballen et åpenbart samfunnsansvar, og at dette ansvaret forplikter fotballen til å forvalte jenter og gutters likt, uansett nivå.
Dette er bokstavelig talt klar tale for penga. Norsk Tipping har allerede valgt å flytte penger fra Eliteserien og over til breddefotballen. De mener at de gjennom dette grepet når mange flere jenter enn før. Videre oppfordrer de andre sponsorer innen fotballen til å følge deres eksempel for å oppnå mer likestilling og likere muligheter i idretten.
VPN-redaksjonen er egentlig ikke overrasket over denne vridningen av bruken av sponsormidler, men vi synes det er direkte kjipt at en hovedsponsor ser seg nødt til å være såpass tydelige. Dette er strengt nok noe som forbundet burde ha tatt ansvar for selv, uten økonomisk «tvang». Økonomisk tvang burde være helt overflødig.
Når dette er sagt så noterer vi oss at stoltheten i hjertet vårt vokser seg farlig stor, når vi tenker på at vår klubb gjør begge deler med suksess. Vi har topplag både på dame- og herresida. Og i år kjemper begge lagene om Cup-finale plass. Suck on that lollipop RBK!
Jobbsjansen
Vålerenga Fotball har siden 2006 jobbet med arbeidstrening for ungdom gjennom suksessprosjektet Jobbsjansen. Klubben har gjennom de siste 10 årene fulgt opp mer enn 300 ungdommer. 70% av disse har fått jobb eller gått tilbake til skolebenken. Oppstart for årets sjanse er 5. september, det vil si førstkommende tirsdag. Vi har vært inne å sjekka nettsidene til Vålerenga Samfunn vedrørende påmeldingsfrister, men sidene har ingen slik informasjon. Det kan godt være at påmeldingsfristen for årets «sjanse» er gått ut, MEN vi har sjekka påmeldingskjemaet og det ser ut til å fungere enda. Så….står du uten skoleplass eller jobb, er mellom 17 og 25 år og er bosatt i Oslo, så kan du prøve å sende en e-post til samfunn@vif.no for å sjekke om fristen er gått ut. Les mere på nettsidene til Vålerenga Samfunn. Man vinner jo ingenting om man ikke prøver, og man er ikke «ferdig» når man har tapt. Man er «ferdig» når man gir seg!
Vålerenga Samfunn gir ikke bare ungdom mellom 14 og 25 år en sjanse. De har også jobbsjansen for voksne. Dette er at arbeidskvalifiseringsprogram hvor målgruppen er tidligere rusmisbrukere mellom 18 og 35 år. Det er et vilkår at deltakerne har gjennomgått rusbehandling og har motivasjon til å utvikle kompetansen sin og sosialt nettverk.
Arbeidskvalifiseringen har fokus på:
Sosiale ferdigheter, relasjonsbygging, kartlegging av ressurser og helse
Kompetanseheving, kursing og fysisk aktivitet
Arbeidskvalifisering i klubb og hos samarbeidspartner
Praksisplass med tett veiledning
Overgang til permanent jobb
Arbeidskvalifiseringen er på cirka 8 måneder og skal følge fotballsesongen fra mars-november. Det er oppstart en gang i året. Har du eller kjenner du noen som har slitt i livet sitt men som er motivert til å gi seg selv en sjanse til å gjøre det som trengs for å prøve å komme seg ut i jobb igjen, så tenk litt på om dette her er noe for deg eller dem. All informasjon du trenger finner du på Vålerenga Samfunn sine nettsider.
Jobbsjansen for tidligere rusmisbrukere har oppstart en gang i året. Det er ikke opplysninger på sidene deres om når det er søknadsfrist, så her er det bare å søke slik at man er good to go i god tid.