I kveld er det endelig seriestart, og for første gang på lenge har vi et realistisk håp om medalje. I tillegg har «alle» tippet oss i toppen. Takler vi dette? Hva slags medalje blir det på oss?
Jada, i alle år har vi på tribunen messet om medalje, og vi hadde selvsagt enorme forventninger også til Fagermo da han kom i fjor. Akkurat som vi hadde til Martin Andresen, Kjetil Rekdal og Ronny Deila. Men ingen har faktisk levert så bra som Fagermo i sin første sesong.
2020 = 3 (Dag-Eilev)
2019 = 10 (Ronny)
2018 = 6 (Ronny)
2017 = 8 (Ronny)
2016 = 10 (Kjetil)
2015 = 7 (Kjetil)
2014 = 6 (Kjetil)
2013 = 11 (Kjetil)
2012 = 8 (Martin)
2011 = 7 (Martin)
2010 = 2 (Martin)
2009 = 7 (Martin)
2008 = 10 (Martin)
Poenget er at vi i år – uten å ljuge for oss sjøl – kan si til alle at vi spiller om alt fra gull til fjerde plass. Tidligere har det bare vært en drøm, det har vært et håp om at vi kan (over)prestere og havne i posisjon til å få spille i Europa. I år er det fakta, og vi skal til Europa i sommer uansett. Eller gutta skal, korona avgjør om vi skal.
[poll id=»332″]
Dette er en sjukt deilig følelse, men også litt skremmende. Klarer vi å være favoritter? I 2011 gikk vi fra 2. til 7. plass i serien, og vi har venta og håpet i år etter år før Fagermo kom og knekte koden på første forsøk. Riktignok kom vi oss videre til 3. kvalikrunde i Europa etter to 1-0-seire over Mika fra Armenia i 2011, men mot greske PAOK ble det til sammen 0-5-tap (0-2 hjemme og 0-3 borte).
Høyintensiv løping
Dagboka er dessverre født pessimist og frykter konstant det verste, men i år kan vi med hånda på hjertet si at vi har trua. Det er flere grunner til det, en av de største er at Fagermo har skapt et lag som løper mer og riktigere. Han har rett og slett fått inn høyere intensitet i laget.
Det finnes ingen sammenheng mellom løpsmengde og kamputfall i toppfotball, men samtidig finnes det tall som sier at høyintensiv løping i kamp har økt med 30 prosent i Premier League i løpet av 7 sesonger. Utespillere løper mellom 10 og 12 kilometer i løpet av en kamp – i snitt er 8 til 12 prosent av løpingen såkalt høyintensiv – altså sprint. (Kilde: Thomas Haugen – doktorgrad om «sprinting speed in soccer, 2014).
Toppfarten til mannlige fotballspillere er i snitt 31-32 km/t. En sprint skjer i 45 prosent av tilfellene før mål scores, så husk at bare 1-2 prosent av all løping skjer med ball.
Bernt Skipstad Ollestad skrev for noen år siden en master om løping i kamp, og hans hovedfunn viser at spillerne i det valgte eliteserielaget løp like langt som spillerne ute i de europeiske ligaene. Den største forskjellen var intensiteten som spillerne løp på. Spillerne i eliteserien løp en lengre distanse på en lavere intensitet kontra spillerne ute i Europa, som løp flere meter i høyintensitet og sprint.
Fagermo sier i denne videoen at Vålerenga aldri har målt høyere tall på sprint i kamp enn i deler av kampen mot Raufoss. Og slik fotballen har utvikla seg, er akkurat dette utrolig viktig. Vi skal presse høyt og løpe som gale for deretter å hvile oss med ballen i laget. Hjemmekampene mot Brann og Molde i fjor var blant de kampene vi hadde høyest intensitet.
Han sier også at vi har klart å bli roligere når vi angriper – altså tar vi oss bedre tid i motstanderens 16 meter – og det er bra for da blir vi rett og slett farligere og vi tar riktigere innleggsvalg. Men dette er jo ikke verdt noen ting med mindre vi kommer i gode posisjoner, og da må ballen gå raskt med få touch. Det er denne komboen alt handler om!
Litt forenklet kan dagboka vise til studier som sier: De lagene som er mest suksessfulle har flest høyintensive bevegelser i løpet av en kamp. Det er sprinter på fem meter som kommer oftest og som derfor avgjør mest.
Amor Layouni
Luton Shelton (hvil i fred) var i 2009 eliteseriens raskeste spiller. Han løp 40 meteren på 4,47 sekunder. John Carews bestetid var 4,68. Felipe Carvelho hadde rykte på seg å være Allsvenskans raskeste spiller da han kom til oss. Deshorn Brown ble det også påstått var raskest i eliteserien da han kom fra MLS-klubben Colorado Rapids.
Og nå har vi altså Amor Layouni med ekstrem fart. Vi veit at disse tallene ikke er verdt en dritt i dag, men ti mål og åtte målgivende pasninger på bare 21 kamper for Bodø/Glimt i 2019, er imponerende. Amor: Vis oss farten din og hold deg på beina = drit i filming!
Rosenborg i kveld
Tap i generalprøven mot Tromsø og solide seire mot OBOS-lag og Sarpsborg 08. Hva kan vi egentlig forvente oss i kveld? Selvsagt håper vi på seier, men seriestart er seriestart, ballen er rund og kampen varer i 2×45 minutter. Her er det bare å legge til den klisjeen du synes passer best.
Rosenborg gjorde en enda dårligere generalprøve enn oss. De tapte mot Ranheim og Åge Hareide sa etter kampen:
Vi må bare glemme denne kampen så kjapt som mulig, og bruke dagene som kommer godt frem mot seriestarten.
Dagboka veit ikke helt hva vi skal tro om trønderne i år. Mange profiler har forsvunnet, men de har også hentet inn nye spillere det er store forventninger til. Svenske Stefano Vecchia på venstrekanten sier dette om seg selv:
Jeg er en kreativ ving som liker å ufordre 1 mot 1, god på siste tredjedelen og er involvert i mål.
Men det er vel først og fremst Dino Islamovic som skal gjøre målene for RBK. 12 seriemål i fjor på 27 kamper er brukbart. Nå snakkes det i Trondheim om å hente inn Alexander Tettey, som spilte sin siste kamp for Norwich i går.
[poll id=»333″]
Laget i kveld
Dagboka håper og tror på tre poeng i kveld, og tipper Fagermo sender disse 11 utpå:
(4–3–3): Klaesson – Borchgrevink, Tollås Nation, Näsberg, Adekugbe – Bjørdal, Oldrup Jensen, Sahraoui – Dønnum, Kjartansson, Layouni.
Uavgjort mot LSK
Damene spilte uavgjort 1-1 mot LSK Kvinner i går. Tre minutter før slutt skjøt Andrea Andradottir, og Ylinn Tennebø satte returen i mål. Trener Jack Majgaard var ikke helt fornøyd etter kampslutt og var klar på hva som manglet i dagens oppgjør.
– I dag savnet jeg intensitet i spillet vårt, både i presset og med ball. Vi virker litt langsomme i alt vi gjør i dag, noe som også gjør at LSK får mye plass å spille på. Men det ble bedre utover i kampen, så vi får avsluttet kampen på fint vis.
Dette er klipt og limt fra VIF Damefotball, og mer kan du lese her.
Vålerenga i dag
Det er klokka 20.00 det skjer. Discovery + eller Eurosport viser kampen, og selv om vår hjemmebane kommer til å være folketom med lett bris og regn i lufta, så er dagen her. Eliteserien 2021 er igang!