Idag, 09:23 AM
(Igår, 02:12 PM)Majorstuen Skreiv: Altså mulig jeg er helt alene om dette her inne, men…. Dersom man skal ta høyde for at det er demokratiet som regjerer er det faktisk slik at fansen har svært lite de skulle sagt etter et valg er gjennomført. Dersom man skal klage for man holde seg til saken. Det at VAR er innført hadde NFF myndighet til å gjøre. Da har de ikke brutt noen retningslinjer. Den kan legges helt død. Man kan stille spørsmålstegn ved implementeringen av VAR, men det å få det til å omhandle demokrati er feil. Dersom man ser svart hvit på det er det feil. Skal man klage bør man holde seg til saken.
Skrev et innlegg forrige uke rundt streiken og det henger sammen her, og selvom jeg og han kanskje ikke har alle argumenter like er det jo sånn at vi har samme tanke bak argumentene våre.
Det virker som at mange fans har et bilde av at fansen skal være på toppen av næringskjeden, men dersom det er tilfelle er jo dagens organisasjonsmodell helt feil bygd opp. Da er det ikke noe poeng med et styre. Da kan man forholde seg til en ledelse som svarer til fansen. Styret er per i dag valgt av fansen/medlemmer for å fronte respektives verdier.
Jeg må si at jeg er sjeleglad for at Ola Nordmann som sprayer ned Lerkendal med maling - drar til intility med et par gram i baklomma ikke skal ha direkte innflytelse over valgene klubben tar.
(Idag, 03:25 AM)Majorstuen Skreiv:(Igår, 07:45 PM)NilsDN Skreiv: Du trenger ikke skrive mer heller. Norske klubber vil være attraktive også for utenlandske eiere, enten de bruker dem som springbrett i et fotballkonsern eller bare driver dem for seg selv. Du må gjerne være uenig i det. Det er et enormt inntektspotensial fra Europa veid opp mot hva det koster å konkurrere her. Vi har bare ikke sett investorer her, det er mest snille onkler som driver med litt filantropi og ikke noe mer.
Det er også litt begrenset med klubber. Så i den grad jeg er enig med deg i at det det er flere fordeler andre steder, så er det kost/nytte. Da betaler man bare mindre for «varen».
Det er uansett litt på siden av selve temaet. Å åpne opp for privateide fotballklubber er jeg mot. Mulig det kommer mer penger inn og fotballen objektivt sett blir bedre. Men jeg tar heller kortreist norsk fotball, drevet av halvveis amatører, enn klubber eid av privatpersoner. Jeg synes det er litt sykt at advokatene til NFF og NTF går ut med «leserbrev» og sår tvil om vi trenger medlemsdemokrati. Spesielt siden det på fotballtinget sist ble vedtatt at man ikke skulle søke sånne endringer. Men jeg skjønner også at disse fotballederne ikke er særlig begeistret for å bli utfordret på saker.
Forøvrig fungerer nå TV2 som et slags debattforum
https://www.tv2.no/sport/fotball/elitese.../17671425/
Se for deg at Vålerenga får utenlandske eiere i morgen.
Neste uke kommer det et bud på Riisnæs. Si 100.000’ for å holde det enkelt.
22% av overskuddet på salget må skattes.
Deretter kommer kildeskatten dersom eierne ønsker å flytte pengene til et holdingselskap i utlandet. Denne ligger som et utgangspunkt på 25%. Den kan riktignok variere mellom 25-15%. Jeg er litt usikker på hvordan det er i dette tilfellet. Det vil si at ca. 40% overgangsummen må skattes dersom de vil flytte pengene til en eventuell annen klubb i Europa. Ønsker de derimot å ta utbytte må det skattes i overkant av 50% ettersom skatt på utbytte ligger på ca. 37%. Dette gjør da at investorene vil være tvunget til å holde kapitalen i Vålerenga.
(Land som er med i EU slipper kildeskatt i mange tilfeller, varierer noe utifra hvilke land det er snakk om).
Videre etter dette innser eierne at det er dårlig business fordi Vålerenga ikke kvalifiserer seg til Europa, noe som resulterer i dårlig kamparena. Når eierne da selger klubben må de på nytt skatte 37% av verdien på salget. I verdien som må skattes ligger da alt av verdi i klubben inkludert overgangspemger som man har valgt å ikke flytte på. Dersom pengene er brukt ligger uansett verdien andre steder i klubben i en eller annen form. Denne skatten kan ligge på 10% i andre EU-land. 0% dersom de reinvesterer pengene.
Man risikerer også å sette seg i en situasjon der ingen ønsker å kjøpe klubben når man selv ønsker seg ut.
Attraktivt for utenlandske eiere er det ikke. Og alt jeg nevnte ovenfor nå er noen av mange grunner til at vi ikke ser utenlandske investorer i Norge. Norge er et av få land i Europa der kronen ikke har tilknytningen til Euroen. Dette er også nok en faktor som spiller inn.
Investorer har forsøkt. Fredriksen, Spetalen, Røkke, Trøim, Per Berg. Grunnen til at de operer som rike onkler som du sier er fordi det ikke er en krone å Tjene på det sånn som reglene er bygd opp. Ja, man kan tjene penger på Europa, men tjener klubben 50.000’ i Europa, må de skatte 25.000’ om de vil ta pengene i lomma. Det er helt andre tilstander i EU.
Trøim fortjener en hyllest. Han har nok knyttet opp nærmere 5-10% av formuen sin i Vålerenga. Mulig det er uten suksess, men selv med en enorm formue bruker han større andel av formuen sin en flertallet av fansen gjør. Dette til tross for at det er et eneste stort pengesluk. Det kan være berettighet å gi han kritikk for utførelsen, absolutt. Men han bruker penger på klubben.
Når man først snakker om dette er det faktisk sånn at klubber som Vålerenga, Rosenborg og Lillestrøm er mest trolig klubbene i Norge som ikke hadde blitt offer for dette i Norge. Man kan få samme resultat i Norge utenom å måtte deale med drapstrusler fra tusenvis av fans daglig. Stabæk, Lyn, Sarpsborg, Tromsø er nok mer attraktive dersom det hadde blitt aktuelt å kjøpe en klubb for å rævkjøre den.
Det siste først. Jeg har ikke inntrykk av at klubber som f.eks FC Nordsjælland føler seg rævkjørt av sine utenlandske eiere.
Å tjene penger på en norsk fotballklubb/i Norge generelt er muligens skattemessig mindre gunstig, men premisset må jo da være at det er mulig å tjene de samme pengene i et annet og mer gunstig land. Hvis svaret på det er nei, så er det likevel en god ting.
Jeg holder fast på at vi ikke har sett fotballinvestorer i Norge. Det er mer rike onkler som er filantroper, ikke investorer. Hvis Trøim ga Jokke 200 millioner som kunne investeres i spillere så ville vi hatt et lag som garantert tok seg til topp 5 i Eliteserien som ville gitt mulighet for Europa. De pengene kommer tilbake i løpet av 2-3 sesonger i Europa og verdien på spillerstallen er konstant/økende hvis de er investert smart. Grunnen til at dette er mulig er at en vanlig norsk Eliteserieklubb omsetter for godt under 100 millioner før spillersalg. Det er altså mulig å hente ut et fullt årsbudsjett eller mer bare på å spille i gruppespillet i Conference League. Til sammenlikning så utgjorde det å vinne hele Champions League bare ca 16% av inntektene til Manchester City det året. Ikke bare vil vi tjene penger på spill i Europa, verdien på våre spillere vil også øke. Sånn at neste Jones ikke blir solgt for 50 millioner, men kanskje 100 millioner. Da er det bare et par salg som skal til, så er de pengene tilbake igjen.
Så litt mer tilbake til temaet. Hvis norske klubber ble privatisert, hvem er det som blir eiere og hvem er det som selger? I vårt tilfelle så ville det vel vært mest nærliggende om Trøim da blir eier av klubben. Men hva skal han betale for å gå fra en tidsbegrenset samarbeidsavtale til et permanent eierskap? Og hvem skal ha de pengene? For medlemmer eier ikke foreningens verdier. Det er vel nærliggende å tro at en sånn overtakelse ville vært gratis, eller tilnærmet gratis. Til sammenlikning så er FCK verdt rundt 1 milliard norske kroner med dagens valutakurs. Og prisen på inngangsbillett er jo også med på å avgjøre hvor attraktivt det er å eie?
Så har du dette med eiere som kanskje ikke først og fremst ser på klubben som noe som skal gi profitt, men som en del av et fotballkonsern og mer fungere som en arena for spillere som på sikt kan bli gode nok for spill høyere i pyramiden. Hvis du forholder deg til Riisnæs-scenarioet ditt og en eier som også er involvert i andre klubber, så løses jo det ved å reinvestere salgssummen i en spiller fra en annen klubb i konsernet. Da er pengene flyttet uten beskatning. Og det er hvis Riisnæs selges ut av dette fotballkonsernet. Hvis han selges internt så selges han ikke til markedspris og problemet med høy skatt i Norge er løst.
Dette er en attraktiv løsning for mange klubber som er inne på eiersiden i flere klubber i ligaer på ulike nivåer. F.eks. så deler Leicester City eier med belgiske OH Leuven. Hvis King Power Group da også eier en norsk klubb, så kan den norske klubben ta imot talenter fra Afrika, som kanskje er 1-2 år unna å spille i Belgia. Når de har utviklet seg litt i Norge så kan de flyttes over til belgisk fotball. Og noen er kanskje også aktuelle for å flytte videre over til Premier League etter hvert. En habil Premier League spiller er fort verdt 4-500 millioner kroner. Og da spiller det liten rolle om det tapes 10-15-20 millioner kroner i året i Norge.
Så du må gjerne mene dette ikke er attraktivt, men norsk fotball vil være attraktivt fordi den er sportslig svakere. Og derfor mer egnet til unge talenter.
Oppsummert så mener jeg at privat eierskap av fotballklubber i Norge ikke er noe vi bør ønske oss. Hva som skjer med oss er så sin sak. Men vi kan få inn alt fra utenlandske rappere som vil spille Football Manager i virkeligheten og etablere klubber som Hødd og Sogndal i Europatoppen. Vi kan få inn Red Bull, Coca Cola eller noe annet. Eller klubber kan bli del av fotballkonsern. Og når den døra først er åpnet så er det ingen vei tilbake. Jeg har jo brukt Trøim som eksempel her, men jeg tror ikke Tor Olav Trøim vil selge oss til Red Bull. Men han lever ikke evig og hva som skjer den dagen han er borte vet ingen. Og norsk fotball blir også ødelagt hvis det fungerer som lekeplass for folk med dype lommer.
Så må du gjerne argumentere med skatteregler. Privat eierskap er en permanent endring, men skatteregler er ikke permanente. Alle argumentene dine for hvorfor det er lite attraktivt for utenlandske eiere å eie norske klubber kan forsvinne gjennom f.eks. et regjeringsskifte.
Det er all mulig grunn til å følge med på sånne ting. Nordsjælland er eid av noe som startet som et akademi som startet i Ghana. Det er altså et verktøy for å slippe å selge talentene sine for 1 million kroner til europeiske klubber, men i stedet selge dem fra Danmark for europeiske priser. Og det er toppklubber som investerer i klubber nedover i pyramiden. Så de som tradisjonelt var nederst kjøper seg oppover i verdikjeden. Og de som er øverst kjøper seg nedover.
Men det er vel litt langt unna det dette startet med. Fotballtinget vedtok senest for noen måneder siden at de ikke skulle gjøre endringer i eierskapsmodeller i denne strategiperioden. Og så går det en måneds tid så går NFF og NTFs advokater til frontalangrep på medlemsdemokratiet.